Testing Widget

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt.

Istorie – Istorie si Traditie

Istorie și Tradiții continuare

    Este adevarat ca lunga istorie viticola a Bordeaux nu este la primul sau paradox. Sa visam ca aici vinul a fost cunoscut inainte…. in prima jumatate a secolului I inainte de Hristos ( chiar si inainte de sosirea legiunilor romane în Aquitaine, negutatorii regiunii Campania incepeau să vanda vin de Bordeaux. Astfel, intr-o anumită masura, prin intermediul vinului populatia din Aquitaine a facut cunostinta cu romanitatea….Ulterior, in primul secol al erei noastre a aparut vinul. Dar se pare ca incepand cu secolul al 12-lea acesta a cunoscut o raspandire certa: casatoria lui Aliénor de Aquitaine cu Henri Plantagenêt, viitor rege al Angliei, a favorizat exportul de «clarets» pe piata britanica. Transporturile de vin din anul respectiv se faceau pe mare, inainte de Craciun. Nu se stia cum se pastrează vinurile, după un an, erau mai putin populare deoarece erau partial alterate.

   La jumatatea secolului al 17 lea, «clarets» aveau deja concurenta prin introducerea noilor bauturi (ceaiul,cafeaua şi ciocolata) si de catre vinurile mai bogate care proveneau din peninsula Iberica. Pe de alta parte, razboaiele lui Louis XIV conduceau la masuri de represiune economica fata de vinurile franceze. Totuşi, înalta societate britanică a rămas legată de gustul «clarets». De asemenea unii comercianti din Londra au cautat, la inceputul secolului al 18-lea sa creeze un nou stil de vinuri mai rafinate si anume noile clarets frantuzesti pe care le cumparau proaspete pentru a le matura. In scopul de a-şs creste profiturile, s-au gandit chiar să le vanda în sticle. Sigilate si astupate acestea garantau originea vinului.

    În mod insensibil, relaţia teren-castel- vin s-a infaptuit, marcand recunoasterea calitatii. Din acel moment, vinurile au inceput sa fie judecate, apreciate si platite în functie de calitatea lor. Aceasta situatie a incurajat viticultorii sa faca eforturi pentru a selecta teritoriile, pentru a limita retrocedarile si cresterea animalelor, in mod paralel, au introdus protejarea vinurilor prin dioxidul de sulf care permite maturarea, cat si limpezirea prin amestecare si prin pritocire. La sfarsitul secolului al 18 lea , ierarhia vinurilor de Bordeaux era stabilita. In pofida Revolutiei si a razboaielor din Imperiu, care închid provizoriu pieţele engleze, prestigiul marilor vinuri de Bordeaux nu a incetat sa creasca în secolul al 19 lea, pentru a conduce, în anul 1855, la celebra clasificare a vinurilor de Médoc, care este intotdeauna in vigoare in ciuda criticilor pe care le-am putea emite in ceea ce il priveste.

   Dupa aceasta perioada favorabila, podgoria bordoleza a fost profund afectata de imbolnaviri ale strugurilor, filoxera și mucegaiulu şi de catre crizele economice si razboaie mondiale. Din anul 1960 pana la sfarsitul anilor 1980, vinul de Bordeaux a cunoscut o perioada de prosperitate legata de o remarcabila ameliorare a calitatii si a intereselor pe care le serveste, in lumea intrega, marile vinuri. Notiunea de ierarhie a teritoriilor si a vinurilor isi regaseste valoarea originala dar vinurile rosii au beneficiat mai mult de aceasta evolutie in comparatie cu vinurile albe. La inceputul anilor 2000, piata cunoaste dificultati care nu vor ramane fara repercursiuni in ceea ce priveste structura podgoriei.

 

Istoric

Peste tot în lume, Bordeaux reprezintă însăşi imaginea vinului. Totuşi, vizitatorul se confruntă astăzi cu câteva dificultăţi în a detecta amprenta vin
Citește mai mult ...

Contact

Tel: +40 311 043 817
Email: office@andowine.com